Coronavirus spredte sig

Trods ganske pæne makroøkonomiske nøgletal i februar så vi nogle ret dramatiske udsving som følge af udviklingen i coronavirussen, som i løbet af få dage spredte sig fra Kina til Europa – herunder specielt Italien, hvor enkelte mindre byer kom under karantæne for at inddæmme smitten. Vi forventer, at de makroøkonomiske nøgletal for marts vil reflektere et større stød til økonomien som følge af virussens hastige udbredelse.

Coronavirus har nu bredt sig til alle kontinenter og næsten omtrent halvdelen af alle lande – om end det stadig er specielt Kina og Kinas nabolande, der har de værste udbrud. Markedet reagerede ret negativt på nyheden om, hvor hastigt virussen havde bredt sig i Italien. Dette kom ud ca. 24. februar. Efterfølgende faldt MSCI World (EUR) med over 12%. Hårdest ramt var de cykliske aktier – herunder energisektoren.

Markedet begynder nu at indrette sig på et scenario, hvor mange forbrugere vil være tilbageholdende med at bevæge sig rundt med offentlig transport, frekventere åbne pladser, spise på restauranter og købe tøj etc. i fysiske butikker. En del af denne nedgang i aktivitet vil naturligt nok søge andre steder hen (online), men en del vil også være tabt for stedse, så man ikke engang ved en inddæmning af virussen vil kunne forvente en ekstra stor opgang i væksten.

Obligationsmarkederne har også i de seneste dage været tungt påvirket af virussen, idet markedet nu forventer snarlige rentenedsættelser i USA. De europæiske styringsrenter er allerede meget lave, og det forventede spænd mellem amerikanske og europæiske renter er indsnævret, hvilket har fået USD til falde relativt til EUR.

MS Invest – Value-stil trak ned i afkast

Porteføljen faldt med 8,63%, en smule mere end det bredere univers – målt ved MSCI World-indekset – som faldt med 7,64%.

Verdens aktiemarkeder steg pænt i starten af måneden, hvor pæne regnskaber og økonomiske nøgletal overskyggede bekymringer om Coronavirus. Tal fra Kina antydede samtidig, at stigningen i antallet af nye smittede var aftagende, og at økonomien efter et år med afmatning var på vej mod bedre tider, hvis ikke det var for virusudbruddet. Efterhånden som måneden gik, og virussen spredte sig uden for Kina, især til Europa, blev investorerne nervøse. Da virussen truede med at blive en pandemi, der påvirker de globale forsyningskæder og dermed global vækst, styrtdykkede aktierne i den sidste uge, der blev den værste for aktiemarkedet siden finanskrisen, mens obligationsrenterne også faldt kraftigt. I alle sektorer endte afkastet i negativ, men Energi, Materialer og Finans faldt mest, mens Kommunikation, Sundhedspleje og Ejendom kun faldt 5-7%. Value-aktier haltede efter som følge af de faldende obligationsrenter, og MSCI World Value-indekset faldt med 8,81%. Fondens Value-investeringsstil havde således en negativ indvirkning på mere end 1% i forhold til benchmark.

Aktierne bevægede sig mest i forhold til nyheder om Corona-virussen, og selv om der var store forskelle på de enkelte aktier afkast havde selve aktieudvælgelsen ingen stor indvirkning på afkastet. Blandt aktierne med det dårligste afkast var Renault, hvor indtjeningen var langt lavere end forventet, og udbyttet blev reduceret markant. Blandt de bedste aktier var et par aktier inden for bioteknologi blandt andet amerikanske Gilead Sciences, hvis aktie steg i februar efter en talsperson fra WHO nævnte virksomhedens produkt Remdesivir som måske værende et af de bedste bud på en fremtidig behandling af Coronavirus.

  • © Middelfart Sparekasse • Havnegade 21 • 5500 Middelfart • CVR 24 74 48 17