Markedsudvikling Større kursfald i den sidste uge førte til, at de globale aktiemarkeder sluttede med et negativt afkast til trods for at have ligget komfortabelt med positive afkast i størstedelen af måneden. MSCI World-indekset tabte 0,37%, og de geografiske forskelle var beskedne med kursfald i de fleste markeder. Europa var regionen med det laveste afkast på -0,82%.

Årsagerne til kursfaldene i den sidste uge var tilsyneladende flere. Mens virksomhedernes regnskaber generelt var opmuntrende til at begynde med, vendte tingene, da Facebook og Tesla begge faldt efter skuffende resultater og forventninger. Markedet reagerede også negativt på, at Johnson & Johnsons vaccine viste sig at være mindre effektiv end forventet, ligesom bekymringerne for nye og mere smitsomme virusvarianter steg. Derudover blev en række amerikanske aktier, hvoraf GameStop er den mest omtalte, udsat for et koordineret opkøb fra privatinvestorer i et forsøg på at presse hedgefonde, der havde ’shortet’ aktien (når man ‘shorter’ et selskabs aktier, spekulerer man i, at aktien vil falde i værdi). Det førte til gigantiske kursbevægelser og høj handelsaktivitet i den del af aktiemarkedet, som omfatter de mest ‘shortede’ selskaber og fik VIX-indekset, der er et mål for markedsvolatilitet, til at stige kraftigt.

Smittetallene i USA faldt betydeligt i anden halvdel af januar, mens tallene i Europa faldt i et langsommere tempo. Det afspejlede sig i obligationsmarkederne, hvor de amerikanske markedsrenter steg mere end de europæiske og nu er på det højeste punkt, siden pandemien ramte.

God start på året for fonden

Portefølje / Indeks Månedsafkast 01.21 ÅTD afkast 01.21
MS Invest 1,18 % 1,18 %
MSCI -0,37 % -0,37 %
MSCI Valueindeks -0,38 % -0,38 %

Porteføljen steg 1,18% og overgik dermed sammenligningsindekset, MSCI World, der gav et afkast på -0,37%. MSCI World Value-indekset faldt også med et afkast på -0,38%. For anden måned i træk var der på trods af at value-indekset tabte terræn en understrøm af stilmedvind, der bidrog til fondens merafkast, specielt i USA, hvor de stigende obligationsrenter gav medvind til value-stilen. En undtagelse var at finde blandt en håndfuld af de store IT-aktier, herunder Apple og Microsoft, der steg efter at have præsenteret pæne regnskaber. Havde det ikke været for disse, som ikke findes i value-indekset, ville value-indekset havde set bedre ud i januar. Ikke desto mindre var det den underliggende styrke i value-stilen, der førte til porteføljens merafkast.

En gennemgang af de forskellige sektorers afkast afslører ikke nogen klar markedsretning i januar. IT-sektoren var, som vi har set det mange gange i de seneste år, blandt de stærkeste ikke mindst på grund af de ovennævnte aktier. Energi-aktierne steg dog mest, da de fortsatte med at nyde godt at stigende oliepriser. Omvendt havde en anden konjunkturfølsom sektor, Materialer, det svært, da priserne på industrimetaller lå stille, og et ædelmetal som guld faldt i værdi. Sammenligner man defensive sektorer klarede Sundhedspleje sig godt, mens Konsumentvarer, der sidste år havde gavn af en stabil efterspørgsel under nedlukningen, haltede efter, da investorerne forsigtigt begyndte at se frem mod en genåbning.

En række aktier i fonden klarede sig rigtig pænt, herunder finske Nokia, der fik stor opmærksomhed fra de ovennævnte privatinvestorer og blev den største bidragsyder. På et tidspunkt var aktien mere end 40% oppe siden begyndelsen af året for dog at falde tilbage i slutningen af januar med en prisstigning for måneden på ca. 25%.

  • © Middelfart Sparekasse • Havnegade 21 • 5500 Middelfart • CVR 24 74 48 17