I december 2018 havde MS Invest med et negativt afkast på ca. 18 pct. den dårligste måned i foreningens historie. Det blev i januar 2019 efterfulgt af et positivt afkast på knap 13 pct., der blev den bedste måned i foreningens historie. Hvordan kan det ske, og hvordan kan stemningen på aktiemarkedet og til enkelte selskaber ændre sig så voldsomt på så kort tid? Der er ikke noget enkelt svar, men det hele handler i bund og grund om forventninger, der pludselig ændrer, og som gør investorerne nervøse over de økonomiske udsigter. Det vil vi efter bedste evne prøve at illustrere i de kommende måneders Markedskommentarer med nogle eksempler på selskaber, der er kommet i modvind på børsen, fordi de har skuffet investorerne.

Ændringer i porteføljen og forventninger

De voldsomme kursfald vi oplevede frem mod Julen 2018 medførte, at vi fik et næsten utal af muligheder for at lave omlægninger i porteføljen, og som vi i stor udstrækning benyttede os af. Som en konsekvens af at aktiemarkederne herfra rettede sig betydeligt gennem januar måned, faldt vores muligheder samtidig væsentligt for at fortsætte de attraktive omlægninger. Vi fortsatte dog med at optimere porteføljen i januar ved at sælge nogle af de selskaber, vi anser som værende tæt på fair value og erstatte dem med andre med et højere forventet afkastpotentiale.

I månedens løb og kort inde i februar solgte vi alle aktier i medicinalselskaberne Novartis, Roche, Merck og Novo Nordisk samt Nestlé og Südzucker. For alle selskabernes vedkommende er der tale og solide selskaber, der klarede sig godt gennem de sidste måneders turbulens, men vi valgte at sælge, fordi vi ser bedre afkast muligheder andre steder. Novo Nordisk er på det seneste for alvor kommet i de amerikanske politikeres søgelys grundet de stadigt stigende priser på insulin, hvilket udover en relativ høj prisfastsættelse af aktien giver os anledning til bekymring om selskabets fremtidige indtjenings muligheder.

Som erstatning for de solgte selskaber øgede vi eksponeringerne i D/S Norden, CVS Healthcare og ConAgra Brands, der alle var under fortsat kurs pres i januar. Vi anser afkastpotentialet for betydeligt i alle tre selskaber over de næste 2-3 år.

Opfattelsen af den økonomiske situation

Det er utroligt, hvordan blot få uger kan ændre på aktiemarkedernes opfattelse af den økonomiske situation. Frem mod Jul bredte der sig en panisk angst for, at vi var på vej mod en recession og nu, få uger senere, forventer de fleste, at der indtil videre blot bliver tale om en periode med lavere vækst i 2019 og 2020, og at Centralbanken i USA næppe hæver renterne igen foreløbig. Nu er en recession ikke nødvendigvis det samme som verdens undergang. Italien er eksempelvis i recession i øjeblikket, men afkastet på italienske aktier har de sidste 13 måneder kun været marginalt lavere end de fleste større europæiske aktiemarkeder, men der er næppe tvivl om, at tabene fra Finanskrisen i 2008 og 2009 stadig spøger hos mange investorer.

Når man taler om frygt for tab, får tingene ofte en helt anden dimension, når man taler om enkelte selskaber i stedet for de store brede aktieindeks. Her er det primært de selskabsspecifikke forhold, der på lang sigt afgør om aktien er en god investering eller ej, men på kort sigt har perioder med generel uro på børserne en kolossal indflydelse på kursudsvingene.

Coty – et af verdens største kosmetik selskaber

Fredag den 8. februar 2019 aflagde Coty, der med 9,6 pct. af porteføljen nu er den største enkelt position i MS Invest, et middelmådigt halvårsregnskab. Coty er et af verdens største kosmetik selskaber med over 50 store internationale brands, som eksempelvis Burberry, Wella, Calvin Klein, Gucci, OPI, Rimmel of London, Chloè, Marc Jacob osv. i deres portefølje. Aktien steg samme dag med 32 pct. og sluttede i 9,33 USD.

Siden vi købte de første 8.800 aktier i marts 2017 til ca. 18 USD per aktie faldt den efterfølgende til under 6 USD den 26. december 2018. I det tidsrum forøgede vi positionen til 900.000 aktier til en gennemsnitspris på 11 USD. Vi har således gjort det samme som vi plejer – øget vores position i et klasseselskab på mere og mere attraktive priser. Selskabet har uden tvivl skuffet investorerne siden vi købte de første aktier, men vi mener fortsat, at aktien bør koste de 18 dollar vi betalte for snart to år siden. Regnskabet viser også tydeligt, at selskabet stille og roligt er ved at få løst deres problemer der, når alt kommer til alt, efter vores opfattelse mest handler om manglende tillid til ledelsen. Direktøren er nu skiftet ud, og som noget af det første købte den nye direktør privat for 20 mio. dollars i selskabet.

Coty er et glimrende eksempel på, hvordan stemningen hurtigt kan vende igen, og at man kan opleve voldsomme stigninger i kølvandet på selv en middelmådig regnskabsmeddelelse. Hvis forventningerne og mistilliden blot er tilstrækkelig stor, skal der ikke så meget til at overraske positivt. Coty er blot et af mange eksempler gennem historien på, hvordan markedet hurtigt kan vende rundt igen, når investorerne har været alt for negative i deres vurderinger. Det er oplevelser som med Coty, der gør det berigende at være valueinvestor, og Coty er blot et af mange selskaber i porteføljen, som vi har store forventninger til.

  • © Middelfart Sparekasse • Havnegade 21 • 5500 Middelfart • CVR 24 74 48 17