Der er næppe den store tvivl om, at 2018 bliver et år, som aktieinvestorerne verden over gerne vil glemme hurtigst muligt. Bortset fra mindre kursfald i 2011 er det første gang siden finanskrisen i 2008/2009, at man for alvor har oplevet, at aktiemarkederne er blevet ramt af voldsom panik, og vi havde desuden ”fornøjelsen” af at opleve den værste december måned siden 1931.

Henover året begyndte de større aktiemarkeder stille og roligt at falde én efter én, og de nåede deres respektive bundniveauer for året for få dage siden mellem jul og nytår. Det startede i januar i Tyskland og Kina, efterfulgt af England og Frankrig i maj, USA i september og til sidst Japan i oktober. Fra top til bund faldt markederne i ovenstående rækkefølge med henholdsvis 24,4 pct., 32,7 pct., 17,3 pct., 19,5 pct., 20,2 pct. og 22,5 pct. I perioden 1900-2014 har amerikanske aktier oplevet fald på mere end 20 pct. 32 gange (”Bear Market”), og de er således almindelige og relativt hyppige med ca. 3,5 års mellemrum.

For investorerne i MS Invest blev 2018 ligeledes præget af store tab. Vi skulle imidlertid helt frem til november måned, før afkastet blev negativt, men herefter blev vores aktier hårdt ramt af panikken, der ramte aktiemarkederne i november og i særdeleshed december. MS Invest sluttede året med et tab på 18,95 pct., der kun kan betegnes som særdeles utilfredsstillende. Til sammenligning tabte en gennemsnitlig Value afdeling i Europa med globale aktier ifølge Morningstar 9,5 pct.

Ændringer i porteføljen og forventninger

Det gode ved perioder med voldsomme kursfald er, at de som regel er kortvarige, og at de giver et utal af muligheder for at lave omlægninger af porteføljen, så potentialet bliver betydeligt større, end før kursfaldet startede. Når man ser tilbage på Bear Markederne gennem tiden, har de alle en ting til fælles: Det var en gylden mulighed for at øge sin aktieeksponering.

Vi ved af gode grunde ikke, hvor lang tid det varer, før vi ser bunden, men ligeledes belært af historien, så går det ofte meget hurtigt den anden vej, når investorerne indser, hvor attraktive aktierne er blevet. Sådan går det naturligvis også denne gang. Der er ingen, der synes, det sjovt at tabe penge. Det gør vi heller ikke, men det, vi kan gøre, er at forholde os til det, der sker. Som alle andre investorer, kan vi ikke gøre andet, andet end at forsøge at udnytte situationen, så vi kommer styrket ud af det.

Årsagerne til kursfaldet er som altid mange, men i den sidste ende er det altid frygten for lavere økonomisk vækst og lavere indtjening i virksomhederne, der skræmmer investorerne. De store overskrifter er der ikke mangel på. Handelskrig mellem USA og Kina, Brexit, budgetproblemer i Italien (der nu ser ud til at være løst), republikanerne har mistet flertallet i Senatet i USA, undersøgelserne af Trump og ikke mindst den seneste renteforhøjelse fra Centralbanken i USA, der af markedet opfattes som værende en total fejlvurdering af konjunkturerne.

Efter kursfaldet er det vores opfattelse, at aktiemarkedet er billigt, og at de fleste problemer allerede er indiskonteret i prisfastsættelsen. Baseret på indtjeningsforventningerne fra Bloomberg for 2019 handler S&P 500 nu til en P/E på 14,2, og er dermed en del lavere og dermed billigere end det historiske gennemsnit på ca. 16. Til sammenligning handles MS Invest til en P/E på blot 10,4, og stigningspotentialet for MS Invest er efter vores opfattelse usædvanlig stort – større end nogensinde siden etableringen af foreningen i 2008.

Vi har aldrig oplevet at have en portefølje med så mange klasseselskaber, der i en lang række tilfælde handles til P/E niveauer på 5, 6, 7 og 8. Efter vores opfattelse er det kun et spørgsmål om tid, før mange af dem fordobles i pris, og at de fundamentale forhold igen vinder over frygt og panik. Som Warren Buffett siger: “Man skal være frygtsom, når andre er grådige, og grådig når andre er frygtsomme”.

Det, vi har været vidner til i de sidste par måneder, er et klassisk eksempel på, hvor voldsomme finansmarkederne kan være, og hvor hurtigt stemningen kan ændre sig fra at “alt er godt” til “alt er skidt”. Selvom vi ikke forudsige, hvad der vil ske i morgen, så ved vi også, hvor hurtigt tingene kan ændre sig igen, og der er utvivlsomt mange investorer, der sidder på sidelinjen og venter på, at tingene falder til ro.

Når vi om et år sidder og kigger tilbage på 2019, så er vores bedste gæt, at USA og Kina er blevet enige om en ny handelsaftale, fordi begge parter har brug for det. Brexit-aftalen som Theresa May lavede med EU bliver næppe godkendt af det engelske parlament, men det kan måske føre en ny folkeafstemning med sig. Men uanset hvad der måtte ske, tror vi på ingen måde på, at det ender med kaos for briterne, da hverken de eller EU ønsker det. Sidst men ikke mindst tror vi ikke på økonomisk kaos, som børserne har indstillet sig på de seneste par måneder. Økonomier kører formentligt ned i et lavere gear, og centralbanker hæver næppe renten ret meget mere – hvis overhovedet. Det vil langsomt gå op for markederne i første halvdel af 2019.

  • © Middelfart Sparekasse • Havnegade 21 • 5500 Middelfart • CVR 24 74 48 17