Aktiemarkederne steg kraftigt i oktober ovenpå de voldsomme fald i august og september.

Det var igen Europas problemer, der satte tonen an med fokus på Grækenland og ikke mindst Italien.

Landene i eurosamarbejdet blev efter lange forhandlinger enige om en rammeaftale, der skal afhjælpe problemlandenes finansieringsproblemer.
På trods af, at der ingen konkrete aftaler er på plads mellem landene endnu, tog markedet forskud på glæderne med store aktiestigninger til følge.

Vi har svært ved at forestille os, at en løsning af den ene eller anden art pludselig skulle kunne løse problemerne i Italien. I 2012 skal italienerne skaffe godt 300 mia. euro og i 2013 godt 150 mia. euro til at tilbagebetale statsobligationer, der udløber. En af løsningerne på problemet er, at finde private eller institutionelle investorer til at købe nye obligationer. Pengene herfra skal bruges til at indfri de gamle statsobligationer. Renterne er i øjeblikket over 6,5 % med en tiårig løbetid, hvilket er en omkostning landet får svært ved at holde til, hvis der overhoved er nogen interesse for at købe dem. Investorerne har oplevet, at grækerne er løbet fra en stor del af deres gæld, så hvem tør nu købe italienske statsobligationer. To andre muligheder er, at den Europæiske Centralbank sætter seddelpressen i gang og køber dem eller at Italien vælger at forlade euroen og få deres egen centralbank igen.

Hvad enden bliver, må tiden vise, men vi fastholder vores konservative tilgang til situationen og fastholder derfor også vores konservative investeringsstrategi.

Se opdaterede oplysninger om porteføljesammensætningen

Download PDF med fakta om MS Invest

 

  • © Middelfart Sparekasse • Havnegade 21 • 5500 Middelfart • CVR 24 74 48 17