Aktiemarkederne er igen blevet ramt af markante kursfald.

Årsagerne er de samme som tidligere. De tiltagende gældsproblemer i Europa og USA og stadig større usikkerhed omkring fremtidig økonomisk vækst gør investorerne nervøse.

Den Europæiske Centralbank har købt Italienske og Spanske statsobligationer i et forsøg på at sænke renteniveauet i de to lande, der var steget voldsomt til over 6 % på de 10 årige statsobligationer. Kursfaldene kommer ikke overraskende for os. Som vi ofte har beskrevet, har de seneste par år efter finanskrisen blot forværret mange landes betalingsevne, da gældsætningen er fortsat med uformindsket styrke. Politikerne har forsøgt at løse et gældsproblem ved at stifte mere gæld!

Den vestlige verden står nu foran et større problem end i 2008. Obligationsinvestorerne har sat adskillige lande stolen for døren og vil ikke låne dem mere til en rente de kan betale. Flere lande er i umiddelbar risiko for at komme i samme situation og enden på det hele bliver, at der skal strammes kraftigt op på de offentlige finanser med både skatteforhøjelser og lavere udgifter til følge.

Det vil i den sidste ende betyde lavere efterspørgsel på varer og tjenesteydelser i de mest konjunkturfølsomme industrier. De sektorer af økonomien, der vil klare sig bedst vil være fødevare producenter og medicinalindustrien. Da vi længe har ventet at på at finanskrisen skulle bryde ud igen, ligger næsten alle vore selskaber naturligvis i disse sektorer og vi forventer porteføljen vil klare sig væsentlig bedre end det generelle aktiemarked i de kommende kvartaler.

Se opdaterede oplysninger om porteføljesammensætningen

Download PDF med fakta om MS Invest

 

  • © Middelfart Sparekasse • Havnegade 21 • 5500 Middelfart • CVR 24 74 48 17